Leo Ajkic

Leo Ajkic ble født i 1983 i Bosnia, nærmere bestemt i byen Mostar. Han kom til Norge da han var 11 år gammel og jobber i dag som reporter og er bosatt i Bergen. Men veien dit har vært lang og den har ikke vært uten farer, noe han blant annet opplevde underveis da familien flyktet fra borgerkrigen i Jugoslavia. Det tok dem fire år før de kom til Norge og endelig kunne oppleve fred.

Ajkic i dag

I dag jobber Ajkic for P3 og produserer ulike programmer om folk som har det tøft i samfunnet.  Han har også vært programleder for en serie på NRK som het Flukt og som ble sendt i begynnelsen av 2017. Her har Leo brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle om andre flyktninger og deres historier. Hvordan er det å leve som flyktning, hva tenker de på, hvilke drømmer har de og hvordan lever de? Programmet ble tatt veldig godt imot og har hatt mange seere. Det er et tema som opptar mange, spesielt med de mange flyktninger som finnes over hele verden og også i våre egne nærområder. Når en mann som Leo Ajkic selv har opplevd hva det vil si å flykte i flere år fra en borgerkrig, så blir det mye mer troverdig og dette er nok en av grunnene til at programmet har blitt såpass populært.

Ajkic begynte faktisk med TV allerede i 2007, da han var med på å lage to sesonger av serien Kåk, Gate og THC-effekten. Denne ble sendt på lokal TV i Bergen og etter dette begynte han i NRK P3 i 2010. Siden har han vært programleder for Badevaktene og vært med på å lage serien Leo tester Hove. Etter hvert som han fikk mer erfaring innen TV og TV-produksjon ble han med på programmer som Trygdekontoret på NRK3 og TV-innsamlingsaksjonen på NRK1.

Livet som flyktning

Leos far var den første som kom seg til Norge. Senere fulgte resten av familien i 1994. Men først flyktet han sammen med sin mor og lillesøster, fra Bosnia til morens familie i Kroatia. Men i Kroatia var det heller ikke trygt for bosniere og de kunne derfor ikke bli der. Blant annet opplevde han å bli truet med et gevær av en av naboene til morens familie og fikk beskjed om at han ville bli drept hvis han ikke lot være med å leke med barna til naboen. Han var tross alt fra Bosnia og dem ville familien ikke ha noe med å gjøre.

Siden kom de til Norge og Bergen. Leo ble raskt integrert og fikk flere venner, men det var likevel noe som manglet siden familien ikke var så stor. Resten av familien hans var fortsatt på Balkan og da han ble 19 år ville han flytte tilbake til Bosnia. Det var tross alt hjemmet hans. Men det kunne ikke skje og han innså sakte med sikkert at livet hans måtte fortsette i Norge. Han begynte derfor på en utdannelse og ble journalist. Han har blant annet studert akademisk skriving, Examen philosophicum, og sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Etter endt utdanning begynte han som nevnt med lokal TV i Bergen og siden har det kun gått en vei, nemlig fremover.