Marco Elsafadi

Marco Elsafadi ble født i Tripoli, Libanon i 1976. Siden måtte han flykte med familien sin på grunn av borgerkrigen og endte opp i Norge i 1987. Siden 1999 har han jobbet som kulturtolk i Bergen og spilt basketball på høyt nivå. Han ble blant annet seriemester og norsk mester med laget Frøya i 2012 og har spilt mange kamper for det norske landslaget.

Oppveksten i Berlin

Første stopp på veien mot Norge for familien til Marco Elsafadi var Berlin og det var her han vokste opp på 1980-tallet. Men det var ikke det enkleste stedet å vokse opp på den tiden, med nynazismen som blomstret og mange innvandrergrupper som ville ta kampen opp mot dem. Det var derfor mye vold og frykt for vold på den tiden, men i stedet for å velge å gå sammen med en av de mange innvandrergruppene, valgte han og flere andre å søke mot en kristen kirke i Berlin.

Selv om han kom fra en muslimsk familie, ville de hellere at han gikk i kirken og fikk med seg noe positivt, frem for å søke konfrontasjon slik mange av hans jevnaldrende valgte. Det var mange tilbud til barn i kirken det meste av året og på sommeren fikk han være med på leir sammen de andre fra kirken. Dette ble hans redning mot å bli dratt inn i kampen mot nynazistene og familien hans ble etter hvert nære venner med de ansatte i kirken. Marco syns det er synd at det er så mange konfrontasjoner mellom kristne og muslimer. Hadde de kristne skaffet seg kunnskap om den muslimske tro og omvendt, så hadde mange av dagens problemer vært unngått verden over.  Han mener blant annet at skal man være en god muslim, så må man kjenne til de andre religionene og respektere dem.

Et stort engasjement

Etter ankomsten til Norge begynte Marco sitt arbeide for barn og unge.  Han stiftet i 2002 en organisasjon som heter New Page og som jobbet mot ungdommer som hadde det vanskelig. Organisasjonen hadde ansatte og kontorer i Oslo, Bergen og Stavanger. Nettopp denne problematikken er noe av det som opptar Marco. Hver dag opplever folk problemer i relasjon til andre mennesker og det er disse problemene som Marco ønsket å hjelpe med. Dessverre ble Marco rammet av en nervesykdom i 2009 og ble lam fra brystet og ned. Han endte derfor opp i rullestol og måtte være mer enn seks måneder på sykehus.

Men han ville ikke gi seg så enkelt og var fast bestemt på å komme tilbake fra sykdommen. Han kom seg derfor opp av rullestolen våren 2010 og trente seg opp til å fullføre Berlin Marathon høsten 2010. Siden ble basketkarrieren gjenopptatt og han ble i 2012 seriemester og norgesmester med Frøya. Det ble også til deltakelse i Mesternes Mester i 2014, som han faktisk vant. Etter seieren i Mesternes Mester fortsatte han på TV og ble programleder året etter i et program på TV2 om bortførte barn samt et program som het «Hvem bryr seg». I dag holder Marco en lang rekke foredrag om mange ulike temaer, blant annet motivasjon, begeistring, ledelse og kommunikasjon.