Slik kommer de til Europa

Det finnes selvsagt mange måter for flyktninger å komme seg til Europa på, men noen av veiene er farligere enn andre og så er det de rutene som ikke er mulige av ulike årsaker. Turen over Middelhavet har lenge vært en av de mest populære måter å ta seg inn i Europa på, spesielt for de flyktningene som kommer fra Afrika. Her har det vært mange båter som har forsøkt seg på turen fra Libya til Sicilia. Men dette er en farefull tur og når båtene i tillegg er overfylte og i svært dårlig stand, så er det ikke så rart at mange har mistet livet underveis og aldri kommet frem.

Flere grunner

Det er formentlig flere årsaker til at det ser ut til at flere etter hvert velger andre ruter mot Europa enn den fra Libya mot Italia. En av grunnene skyldes krigen i Syria og det faktum at størsteparten av flyktningene for tiden kommer herfra og da er det enklere for dem å reise via Tyrkia. Men andre grunner kan også være det enkle faktum at det har blitt mye farligere å reise gjennom Libya og ut mot kysten. IS har vunnet frem den siste tiden og stopper alle flyktninger om de kan. Det har også vært mange kamper i de områdene som man må passere, det gjør reisen svært farefull og det enda før de har kommet seg på havet.

Samtidig har Algerie og Egypt endret sine visumregler, slik at det nå er vanskeligere å få visum til disse landene slik at man kan reise gjennom. Noen tar selvsagt sjansen ved å krysse grensen utenom de bevoktede grenseovergangene, men det er en svært farefull reise gjennom store ørkenområder. Dette betyr også at mange velger andre reiseruter. Sist, men ikke minst, er det mange flyktninger, spesielt fra Syria, som har kommet seg til flyktningeleirer i nabolandene til Syria og herfra er det kortere vei for den som ønsker å flykte videre gjennom Tyrkia og Hellas.

Den korteste veien

Turen mot den nordlige delen av Europa, som mange har som destinasjon, går oftere og oftere via Tyrkia, Hellas og inn gjennom Øst-Europa. Men siden det er for langt og vanskelig å komme seg via land gjennom Istanbul og videre mot Hellas, så er det mange som tar sjøveien. På det smaleste stedet mellom Tyrkia og Hellas er det kun noen få kilometer. Så snart de har kommet seg over til blant annet Kos og Chios, så går turen videre med ferge til fastlandet. Fra Athen, hvor de fleste ferger ankommer, prøver flyktningene å komme seg videre nordover mot Makedonia og Serbia, da mottaksforholdene i Hellas er elendige og Hellas har mer enn nok med sine egne problemer. De klarer derfor ikke å ta vare på de mange flyktningene og har heller ikke noen særlig interesse i dette.

Når de kommer frem til grensen mellom Serbia og Ungarn så må de gå til fots. Før var det tog som kjørte direkte til Budapest, men etter den store flyktningestrømmen er dette ikke lengre en mulighet uten de nødvendige papirene. Disse kan flyktningene ikke skaffe seg papirer og da blir det å reise til fots over grensen. Men denne muligheten blir også stengt nå, da Ungarn holder på å bygge en mur langs grensen. Det blir derfor vanskeligere og vanskeligere for dem som flykter å komme seg videre mot det store målet, som er Tyskland og Skandinavia. Nettopp Tyskland og Sverige tar imot mange flyktninger og i 2015 behandlet disse to landene nesten halvparten av alle asylsøknader innen EU.