Zlatan Ibrahimovic

Zlatan ble født i Malmø den 3. oktober 1981. Hans foreldre er fra henholdsvis Bosnia og Kroatia og han kunne derfor ha valgt å spille fotball for begge disse nasjonene, men valgte Sverige da han er født og oppvokst der. Han vokste opp i bydelen Rosengård i Malmø, hvor det fra før av bor mange innvandrere. Etter å ha flyttet rundt i Europa, på grunn av spill for ulike klubber i Nederland, Italia, Spania og Frankrike, er han i dag bosatt i England og spiller fotball for Manchester United.

Zlatans familie

Ibrahimović har to søsken og tre halvsøsken. Hans mangeårige partner er Helena Seger, som han har to sønner sammen med. Den ene heter Maximilian og ble født i 2006 mens den andre heter Vincent og ble født to år senere. At han kommer fra en familie med ulike kulturer sees blant annet ved at Zlatan er flytende i flere språk, heriblant svensk og bosnisk. Dessuten har han lært seg engelsk, spansk og italiensk på grunn av sine opphold i fotballklubber i Spania, Italia og nå England.

At Zlatan er populær som person og meget bevisst om dette selv, kan ses ved at han stort sett alltid omtaler seg selv i tredje person. Dessuten sørget han for å varemerkebeskytte navnet Zlatan allerede i mai 2003 og på den måten skaffet han seg enerett til navnet for visse produkter, blant annet sportsutstyr, klær og sko. Men selv om han i dag er mangemillionær på grunn av sin suksess innen fotballen, så har han ikke glemt sine røtter. I 2007 fikk han hjelp av Nike til å finansiere Zlatan Court i gatene i bydelen Rosengård. Her donerte han en spillematte, mål, belysning og et gjerde rundt banen. Året etter donerte han nye drakter til sin ungdomsklubb, FBK Balkan.

Karrieren til Ibrahimovic

Karrieren til Zlatan begynte da han var ti år gammel. Da startet han med å spille fotball i klubben FBK Balkan, et lag som primært besto av gutter fra nettopp Balkan. Siden ble han oppdaget av talentspeidere fra den svenske klubben Malmö FF på slutten av 1990-tallet og fikk sin debut i den svenske ligaen i 1999. Etter dette gikk det fort og etter å ha spilt 40 kamper for Malmø FF, hvor han scoret 16 mål, ble han solgt til Ajax i Nederland. Her fortsatte han med å score mål og etter tre år i Ajax og to mesterskaper ble han solgt til storklubben Juventus i Italia. Suksessen fortsatte og etter to år i Juventus med enda flere mål, ble han solgt til Inter fra Milano hvor han ble i tre år. Han ble toppscorer i Italia i sesongen 2008-09 og vant tre strake mesterskaper i Italia.

Sommeren 2009 ble han solgt til FC Barcelona i Spania og scoret flere mål for klubben. Men på grunn av hans litt spesielle væremåte ble han leid ut til AC Milan i Italia og ble siden solgt til klubben da han ikke ville tilbake til Barcelona. Han fikk også suksess i Milan og etter å ha vunnet mesterskapet med klubben i sesongen 2010-2011, ble han solgt til Paris Saint-Germain i juli 2012. Her ble han samtidig en av verdens best betalte fotballspillere og i de fire sesonger han spilte for PSG, vant han mesterskapet med klubben alle fire sesonger, cupen flere ganger og satte scoringsrekord i PSG. Etter sin tid i Frankrike hadde han satt inn 156 mål på 180 kamper, en rekord som blir vanskelig å matche.

Men det er ikke kun på klubbplan han har gjort det bra. Ibrahimović har spilt mer enn 100 kamper for det svenske landslaget og er den mest scorende spilleren noensinne med sine 62 mål. Han har dessuten deltatt med Sverige i to verdensmesterskaper samt fire europamesterskaper. Personlig har han blitt kåret til årets beste spiller i Sverige hele 11 ganger, hvorav han har vunnet ti ganger på rad fra 2007 – 2016. Det er liten tvil om at Zlatan er en fotballspiller som vil bli husket i mange, mange år fremover og allerede i dag er han en levende legende i Sverige.